Hittegolven, een weersverschijnsel dat steeds vaker voorkomt, vormen een groot gevaar voor dakloze mensen. In deze extreme omstandigheden zijn dakloze mensen bijzonder kwetsbaar voor een hitteslag, een medisch noodgeval dat snel fataal kan worden als het niet behandeld wordt.

De risico's van hittegolven voor dakloze mensen

Tijdens een hittegolf stellen hoge temperaturen het vermogen van het lichaam om zelf de temperatuur te reguleren op de proef. Dakloze mensen, die vaak worden blootgesteld aan direct zonlicht zonder makkelijke toegang tot drinkwater, lopen een groot risico op uitdroging en een hitteslag. Deze wordt gekenmerkt door een snelle stijging van de lichaamstemperatuur, hoofdpijn, misselijkheid en zelfs bewustzijnsverlies.
 

Preventie- en beschermingsmaatregelen

Gezien deze gevaren is het van cruciaal belang specifieke preventieve maatregelen te nemen om de meest kwetsbaren te beschermen. Straatverplegers zet zich actief in om het publiek en de overheid bewust te maken van de behoeften van dakloze mensen in deze kritieke perioden. Dr Ryckmans, onze medisch coördinator, benadrukt: "Dakloosheid is het hele jaar door een gevaar op zich. Daarom zetten we ons bij Straatverplegers in om deze kwetsbare groepen te herhuisvesten. Toch blijven de risico's toenemen in periodes van extreme hitte of kou. Net dan moeten we dit onder de aandacht brengen, om iedereen bewust te maken van deze problemen".

plan des fontaines

Plan Drinkwaterfonteinen

Enkele belangrijke aanbevelingen:

- Hydratatie: deel regelmatig drinkwater uit aan dakloze mensen.

- Toegang tot schaduw en koelte: verschaf toegang tot koele plaatsen, zoals opvangcentra met airconditioning of schaduwrijke parken.

- Medisch toezicht: wees waakzaam voor vroege symptomen van een hitteslag.

- Bewustmaking: informeer dakloze mensen over de gevaren van hittegolven en moedig hen aan zichzelf te beschermen.

Bestel jouw Plan Drinkwaterfonteinen

blij cool

Poster "Blijf Cool!"

De psychologische gevolgen van hittegolven voor dakloze mensen

Naast de fysieke gevaren hebben hittegolven ook een aanzienlijke psychologische impact op dakloze mensen : voortdurende blootstelling aan extreme omstandigheden, gecombineerd met sociaal isolement en een gebrek aan ondersteuning… Daarnaast kunnen prikkelbaarheid en ongemak door de hitte interpersoonlijke conflicten vergroten, waardoor het leven op straat nog moeilijker wordt.

De behoefte aan een collectief antwoord gebaseerd op solidariteit

Geconfronteerd met deze uitdagingen is het noodzakelijk dat overheden, maatschappelijke organisaties en individuele burgers hun krachten bundelen om een gecoördineerde respons te bieden. Noodplannen voor hittegolven moeten specifieke maatregelen voor dakloze mensen bevatten, waarbij rekening wordt gehouden met hun specifieke behoeften en hun toegang tot essentiële diensten wordt gegarandeerd.
 

Download de "Blij cool!" poster

Informeer je over de preventieve maatregelen die je kunt nemen