Catégorie

Januari 2022

Geweldig, wat een verandering!

Toen we u onder onze hoede namen, Meneer N.*, wilden we zo veel mogelijk van u te weten komen om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. Een email uit uw netwerk deed me toen onthutst opkijken. De tekst was nogal ontmoedigend: u had hoe dan ook zelf voor een leven op straat gekozen en had huisvesting altijd afgewezen …

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ik dat soort opmerkingen hoor, maar ze blijven me verbazen. Moesten we u daarom maar laten vallen?

Lees verder

December 2021

Het belang van de zorgverleners

Meneer K wordt sedert bijna 4 jaar opgevolgd door Straatverplegers. Zijn eerste woonst heeft hij verloren omdat die voor hem niet geschikt was: veel te geïsoleerd zodat hij ieder houvast verloor. Hij hield het daar niet uit en belandde helaas na korte tijd weer op straat.

De straat: daar wist hij alles van want hij had er al tientallen jaren geleefd. Zoals vele dakloze mensen heeft hij grote lichamelijke gezondheids- en verslavingsproblemen.

Lees verder

November 2021

De magie van de Liefde

Meneer J. leefde heel lang op straat. Jarenlang sliep hij in een tent in de buurt van een Brusselse wijk waar de mensen hem kenden en op hem gesteld waren. Toen we hem ontmoetten, was hij er lichamelijk slecht aan toe en hij had zijn hygiëne totaal verwaarloosd. Onze ploeg nam alle tijd om hem te leren kennen, ondermeer door hartelijk mee te lachen met zijn grappen. Aan humor had hij geen gebrek.

Lees verder

Oktober 2021

Opnieuw goesting

In mijn functie van sociaal werkster concentreer ik mij natuurlijk op de sociale en administratieve begeleiding van onze patiënten - maar daar blijft het niet bij. Deze mensen hebben een heel zwaar leven, maar beschikken ook over veel positieve eigenschappen en krachten waar ze zich meestal niet meer bewust van zijn.

Lees verder

Oktober 2021

Verjaardagsmosselen

Meneer D is 70. Sinds de jaren zestig woont hij in België. Hij  behaalde er meerdere diploma’s en werkte in verschillende sectoren - maar altijd in het zwart. Hij heeft namelijk geen papieren.

Lees verder

September 2021

Luc : "Ik ben thuis"

Luc leefde 7 jaar op straat. Samen slaagden we erin hem eruit te krijgen en een thuis voor hem te vinden ; daar heeft hij nog vijf jaar kunnen van genieten, vooraleer hij helaas in de zomer van 2020 gestorven is. Ontdek hier zijn pakkende getuigenis...

 

Lees verder

Augustus 2021

Angsten overwinnen

Op een dag waren de voorwaarden vervuld om een woning te betrekken en de noodopvang waar je tien jaar had geslapen te verlaten. Drie keer kwamen we je halen en brachten we je naar je nieuwe huis. Drie keer weigerde je met ons mee te gaan. Je zei dat je te moe was of dat je buikpijn had.

Lees verder

Augustus 2021

De realiteit van het veldwerk

Een paar weken geleden ontmoette we M.R. Hij werd bij ons gemeld door een andere VZW waarmee we samenwerken. M.R. heeft 7 jaar op straat geleefd en zit nu enkele maanden in een opvangcentrum nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen.

Lees verder

Juli 2021

Een probleem onder controle te houden

Kort geleden hebben we een straatpatient opgezocht, een man die zich niet bewust is van hoe slecht zijn gezondheid eraan toe is. Op zijn rug had hij een enorm gezwel. Zijn hemd kleefde op zijn wond - waar het vocht uitsijpelde.

Lees verder

Juli 2021

Het belang van een persoonlijke band

Wat me als sociaal werker het meest raakt en verrijkt zijn momenten van stil samenzijn. Natuurlijk moeten we doelen halen, afspraken nakomen, enz., maar wat ik prefereer is als er tussen mij en de patiënt “niets” gebeurt.

Lees verder

Juli 2021

Tegen alle verwachtingen in

Dit is het verhaal van een patiënt die ik tijdens mijn eerste straatronde met Straatverplegers ontmoette. Meneer L. leeft op straat. Hij mist een been. Het werd na een verkeerde medische behandeling in zijn land van oorsprong geamputeerd. Hij heeft een sterke, vriendelijke persoonlijkheid die door de mensen in zijn omgeving wordt geapprecieerd. Hij heeft geen papieren.

Lees verder

Juni 2021

Een moment van normaliteit

Wat we samen hebben beleefd was niet meer dan een moment, zo maar, samen rond een tafel. Het was niets en alles tegelijk. Een moment dat op een vreemde manier normaal was terwijl we daar met z’n drieën zaten, ieder op onze eigen stoel.

Lees verder